Uren

Aan de hand van het landelijk indicatie protocol (LIP) wordt het aantal uren kraamzorg vastgesteld. Volgens het LIP heb je recht op minimaal 24uur zorg en maximaal 49uur bij borstvoeding en 45uur bij het geven van kunstvoeding. Beval je van een tweeling, dan heb je recht op meer uren. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen.
Als er een medische noodzaak is, kan het aantal uren kraamzorg, in overleg met de verloskundige, bijgesteld worden en kan de zorg met 2 extra dagen worden verlengd. Er geldt een maximum van 80 uur en deze kunnen worden verdeeld over 10 dagen. Moet je na de bevalling in het ziekenhuis blijven, dan gaat er per dag 6 uur totaal aantal uren af wanneer je borstvoeding geeft en 5,5 uur als je kunstvoeding geeft.

Uitgestelde kraamzorg:
Komt je kindje pas na de kraamperiode thuis dan kan het zijn dat je recht hebt op uitgestelde kraamzorg. Uitgestelde kraamzorg is net wat anders dan de normale kraamzorg. We zijn er dan voornamelijk om jullie te helpen met de verzorging van de baby in jullie thuissituatie en om jullie tips te geven. Zodat jullie ook thuis vol vertrouwen voor de kleine kunnen zorgen na de ziekenhuisopname.

Uitgestelde kraamzorg valt niet onder de basisverzekering, je hebt er dus alleen recht op als je aanvullend verzekerd bent en ook hier geldt een wettelijke eigen bijdrage van €4,80 per uur.  Raadpleeg je zorgverzekeraar om na te gaan waar jullie recht op hebben.